top of page

Excursies

Excursie naar keuze:

Je bezoekt op woensdag 12 juli één van de onderstaande duurzame organisaties of startups. Op dinsdag maak je een keuze welke excursie het best bij jullie duurzame idee past. Dinsdagmiddag krijgen jullie te horen bij welke excursie jullie zijn ingedeeld. Niet alle excursiepunten zijn goed/snel te bereiken met OV. KOM WOENSDAG DUS MET DE FIETS NAAR SCHOOL!

De indeling van de excursies volgt dinsdagmiddag hieronder.

De Ceuvel

De Ceuvel is een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord. De Cleantech Playground is de milieutechnische omgeving van de Ceuvel. Het concept is ontwikkeld om alternatieve manieren te laten zien voor het omgaan met afval(stromen) binnen een kleinschalig gebied. In deze excursie krijgen jullie een rondleiding over het terrein en krijgen jullie uitleg over de Cleantech Playground.

Voor meer informatie : http://deceuvel.nl/nl/

Meldenom 14:00 bij de ingang van de Ceuvel, Korte Papaverweg 4.

Fashion for good

De mode industrie is verwikkeld geraakt in een patroon van 'take-make-waste'. Voorheen deden we jaren met een winterjas of spijkerbroek. Nu wisselt de mode meerdere keren per seizoen. Het gevolg is dat we sneller uitgekeken raken op wat we kopen en dus meer kleding willen kopen en meer weggooien. Dit alles komt met een prijs die wordt betaald door ons milieu en voornamelijk mensen in ontwikkelingslanden.  In deze excursie gaan jullie naar een museum dat gaat over het probleem van fast fashion. Maar nog belangrijker wordt er in het museum ook laten zien hoe het anders kan.

Voor meer informatie : https://fashionforgood.com/ 

Meldenom 10:30 (ochtendgroep) of 14:00 (middaggroep) op het Rokin nr. 102. 

Amsterdam Rainproof

Amsterdam Rainproof heeft een doel: Amsterdam bestand maken tegen de steeds vaker voorkomende hoosbuien. De hoosbuien veroorzaken schade, vooral omdat de stad verhardt met gebouwen, asfalt en betegelde tuinen - er gaat geen druppel doorheen. In deze excursie gaan jullie een kijkje nemen bij een aantal maatregelen die Amsterdam Rainproof heeft genomen om Amsterdam beter te beschermen tegen extreme buien. 

https://www.rainproof.nl/

Melden: om 10:30 (ochtendgroep) of 14:00 (middaggroep) op het Merwedeplein. Het hele programma is buiten, je fietst van locatie naar locatie tijdens de excursie!

De Nederlandse Bank

Het hoofdkantoor van de Nederlandse Bank (op het Frederiksplein) wordt gerenoveerd. In ons werk als centrale bank en toezichthouder proberen we veel aandacht te besteden aan duurzaamheid, en dat geldt ook voor de verbouwing: het gebouw krijgt het beste energielabel, er wordt zoveel mogelijk circulair gebouwd (de ronde toren die is afgebroken wordt ergens anders weer hergebruikt, en ook beton wordt gerecycled). Bovendien wordt het kantoor straks deels open voor ‘de buurt’ (dus ook voor Barlaeus scholieren als buurtgenoten!), er komt een groene, open binnentuin met ruimte voor bijen en vogels, er komt een auditorium en een leeszaal en een groot terras aan het water. Tijdens deze rondleiding nemen we jullie mee in onze renovatie en verduurzaming. https://www.dnb.nl/over-ons/renovatie/ 

Melden: om 10:30 (ochtendgroep) of 14:00 (middaggroep) op het Frederiksplein, bij het kunstwerk (aan de kant van de School of Life). Het hele programma is buiten!

Vattenfall

Als energieleverancier helpt Vattenfall zo'n 2 miljoen klanten in Nederland aan energie. Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel. Om dit te bereiken investeert Vattenfall bijvoorbeeld fors in wind energie. Al 35 jaar. Maar we moeten meer doen dan investeren in duurzame opwek en het leveren van energie. Ongeveer een derde van alle energie die we wereldwijd verbruiken, gaat naar transport. Dat betekent dus, dat elektrisch rijden (e-mobility) en elektrisch produceren (elektrificatie) een enorme rol spelen in onze overgang naar een duurzame toekomst. 

Tijdens deze excursie vertellen we meer over hoe Vattenfall investeert in nieuwe windparken en elektrisch rijden mogelijk maakt. Wil je alvast meer weten?  

Wat is windenergie? | Vattenfall

https://www.vattenfall.nl/fossielvrij-leven-binnen-een-generatie/elektrisch-rijden/

LET OP: JULLIE GAAN MET DE METRO. Melden: om 14:00 bij Hoekenrode 8 (hoofdkantoor Vattenfall). Dit is naast metrostation Bijlmer Arena. Aanmelden bij de receptie, jullie worden opgehaald.

Schermafbeelding 2023-07-11 om 17.36.09.png
bottom of page